Aloittelijan opas

Assetto Corsa on kilpa-autoilu simulaattori. Assetto Corsaa alottaessa kannattaa muistaa, että kyseessä ei missään nimessä ole "kaahailupeli", vaan simulaattori. Toisin sanottuna autot käyttäytyvät samalla tavalla kuin oikeat kilpa-autot, sekä monet radat on mallinnettu oikeiden vastineiden mukaisiksi laser-skannauksella. Tämä mahdollistaa maksimaalisen realistisuuden ajamiseen ja kilpailemiseen. Assetto Corsa on hyvä vaihtoehto esimerkiksi iRacingille, jos iRacingin hinnat tuntuvat kohtuuttomilta. Pelistä ei tarvitse maksaa mitään kuukausimaksuja, vaan peli ostetaan kerran and that's it. Assetto Corsan voi ostaa esimerkiksi Steam-verkkopalvelusta. Pelin mukana tulee useita eri autoja ja ratoja, ja myynnissä on myös useita eri lisäosia, mistä autoja ja ratoja saa lisää. Pelin yksi vahvimpia puolia on pelin modattavuus. Internetistä löytyy paljon käyttäjien itse tekemiä autoja, ratoja ja appseja (auton telemetriaa, rangaistus työkaluja, yms.)

Kilpaileminen

Assetto Corsalla voit kilpailla joko tekoälyä vastaan tai muita ihmisiä vastaan. Jos olet uusi kokematon kilpa-autoilussa, voi olla hyväksi opetella ajamaan turvallisesti ensin tekoälyä vastaan. Assetto Corsaan löytyy myös paljon kansainvälisiä kilpasarjoja, joihin on vapaa pääsy.

Ratti ja polkimet

Pelissä on laaja tuki erilaisille rateille ja polkimille. Force feedback mukailee oikean ratin käyttäytymistä, kun autolla ajetaan esim. pomppuisella tiellä tai pidon äärirajoilla. Ratin ja polkimien säätäminen takaa, että saat mahdollisimman paljon informaatiota, että miten auto käyttäytyy missäkin tilanteessa. Näin pystyt ajamaan autoa kovempaa hallitusti.

Ratin ja polkimien säätö

Ensimmäisenä peliin pitää säätää ratti ja polkimet. Eri rateilla tulee aina erilaiset säädöt, mutta tässä ohjeet perussäätöjen tekemiseen, jonka jälkeen kuljettajan pitää itse hienosäätää ratti itselle sopivaksi. Kuvissa käytetty Thrustmaster t300rs rattia. Laita ratin omasta säätöohjelmasta kääntöasteet mahdollisimman isolle ja 0% mahdolliset spring ja damper asetukset.
Kun käynnistät pelin, mene polkua main menu -> options -> controls. Tulet kuvan mukaiseen osioon.Listasta valitset sinun rattisi, ja painat apply preset. Seuraavaksi Start configuration wizard, ja seuraat ohjeita. Tämän jälkeen testaa, että ratti ja polkimet toimii oikein. Ratin hienosäädön voi tehdä advanced-kohdassa. Gain on force feedbackin voimakkuus. Gainin voi pitää 100%, koska voit säätää jokaiselle autolle eri ffb vahvuuden + ja - merkkejä käyttämällä. Filtereitä en suosittele käyttämään, koska sitten et enää tunne kaikkea mitä ratin olisi sinulle tarkoitus välittää. Minforcen säätöön löytyy ohjeet täältä https://board.trellet.net/viewtopic.php?f=199&t=6660. Jos sinulla on loadcell polkimet, brake gamma tulisi olla 1.00, jos ei niin tähän pitää vain löytää itselle sopiva arvo. Muut säädöt on hyvinkin kuski kohtaisia, että mikä sopii kellekin.Field of View (FOV)

Jokaiselle rigille (penkki + ratti + monitori) on oma optimaalinen FOVinsa. Näyttö on kuin ikkuna virtuaalimaailmaan, joten asetukset kannattaa olla kunnossa.Field of View on oleellinen työkalu Sim racingissa. Ennen FOViin siirtymistä, on ymmärrettävä käsite immersio.

Wikipedia: Immersio on videopeliaiheisessa keskustelussa käytetty metaforinen ilmaisu virtuaalitodellisuuteen "uppoamisesta" (engl. to immerse). Se viittaa pelaajan kokemukseen syventyä pelaamiseen niin, että hänen keskittymisensä on kokonaan pelissä eikä hän tiedosta pelin ulkopuolista maailmaa.

Eli immersion ollessa täydellinen, kuljettaja kykenee keskittymään täydellisesti ajamiseen, jonka seurauksena kuljettaja sisäistää auton käyttäytymisen ja pystyy hallitsemaan autoaan lähes kuten oikeassa elämässä. Field of Viewia säätämällä kuljettaja kykenee hankkimaan itselle parhaan mahdollisen immersion, jotta ajokokemus on autenttinen.

Liian pieni FOV aiheuttaa sen, että kuljettajan aivot eivät sisäistä ympäröivää maailmaa eikä täten kykene määrittämään vauhdin tuntua. Liian suuri FOV puolestaan estää kunnollisen näkyvyyden eteenpäin ja tuottaa kuljettajalle putkinäön (jos ajat 100km/h, aivot luulevat ajavan 400km/h).

FOVin säätö

Ensiksi mene options -> video. Rendering mode kohdassa valitse ajatko yhdellä näytöllä, kolmella näytöllä vai VR-laseilla. VR-laseilla FOV on automaattisesti oikea.Jos ajat yhdellä näytöllä, laske oikea FOV esimerkiksi tätä sivustua käyttäen http://www.projectimmersion.com/fov/, ja laita sama arvo View -> Field of view osioon.

Jos ajat kolmella näytöllä, pelistä löytyy oma laskuri, kun menet ajamaan radalle ja viet hiiren oikeaan reunaan ja etsit sielä Triple screen appin. Työkalua käytetään siten, että pyydetyt mitat syötetään laskuriin, joka laskee ja asettaa automaattisesti optimaalisimman FOV:n kuljettajalle.Nyt olet tutustunut Assetto Corsan ominaisuuksiin ja perusasetuksiin. Nämä asetukset auttavat sinut alkuun ja olet askeleen lähempänä autenttista ajokokemusta kilparadalla! Jos mieleesi heräsi kysymyksiä, älä epäröi ottaa yhteyttä!