Tuomas Tähtelä on vuoden 2021 suomenmestari!

4.10.2021 klo 11.26 - Ossian Puhakka

 

Secto Automotive Rally Finlandin yhteydessä järjestetty Digital Racing eSM-finaali ajettiin Red Bull Ringin radalla Indy Pro 2000 -autoilla. Panoksena oli 2500 euron pääpalkinnon lisäksi Autourheilun Kansallisen Keskusliitto AKK:n ja Suomen Elektronisen Urheilun Liitto SEUL ry:n suomenmestaruudet.

 

KOVA Esportsia edustavan Tähtelän iltapuhde ei ollut missään nimessä helppo. Esifinaalin viidennellä kierroksella tapahtunut osuma pudotti joensuulaisen 17. sijalle. Samaan rytäkkään jäi myös toinen ennakkosuosikeista, Inertia SimRacingiä edustava Matti Kaidesoja, sekä tallikaverinsa Christer Andersson. Toisin kuin he, pystyi Tähtelä vielä jatkamaan urakkaansa, nousten 13-kierroksisen kilpailun aikana aina 10. sijalle asti. Tuo oli myös hänen lähtöruutunsa ratkaisevaan, 20 kierroksen eSM-finaaliin.

Itse päätapahtuma olikin sitten ikimuistoinen. Yle TV2:n kautta lähetyksen pariin virittäytyneet katsojat saivat seurata tiukkaa kärkitaistelua paalulta startanneen Matias Vitikaisen, toisena matkaan ampaisseen Antti Aholan, sekä kolmantena liikkeelle lähteneen Oskari Rinteen välillä. Matias johti kilpailua alkumatkasta, mutta tekniset ongelmat aiheuttivat hänen ajautumisensa leveäksi kilpailun alkuvaiheissa, jolloin Ahola peri johtopaikan. Rinne ei kuitenkaan päästänyt häntä helpolla, vaan ahdisteli raahelaista jatkuvasti - välillä kuljettajat ajoivat lähes puoli kierrosta vierekkäin, herättäen pelonsekaisia tunteita. Taistelu oli kuitenkin puhdasta, ja osoitti sen tason millä maamme parhaat kilpailijat pystyvät ajamaan.

Sillä välin Tähtelä kohensi asemiaan. Kun kärkitaistelu piti joukon tiiviinä, leikkasi Tuomas joukon läpi, esittäen vastustamattoman ohituksen toisensa jälkeen. Vain muutamat pysyivät edes hetken mestarin tahdissa, loput yksinkertaisesti totesivat hänet paremmakseen. Loppuvaiheessa olikin Tähtelä liittynyt kiirastulen lailla raivoavaan kärkitaisteluun.

Ratkaisu nähtiin 19. eli toiseksi viimeisellä kierroksella. Toisena ollut Oskari Rinne lähti ohittamaan kilpailua johtanutta Matias Vitikaista ulkopuolelta, mutta autot hipaisivat toisiaan jarrutuksessa. Oskarin auto pomppasi hetkeksi kahdelle renkaalle, ajautuen leveäksi ja välttäen pyörähdyksen vain vaivoin. Perässä seurannut Tähtelä käytti tilaisuuden hyväkseen ja pujahti Vitikaisen sisäpuolelle, ottaen seuraavalla suoralla piikkipaikan nimiinsä. Vitikainen pisti kaiken likoon, mutta lopulta sekä "Simpeleen Schumacher" että hänen fanilaumansa joutuivat toteamaan Tähtelän paremmakseen. Kärkikolmikon täydensi Tähtelän tallitoveri Antti Ahola. Oskari Rinne oli lopulta neljäs ja Glacier Racingin Teemu Korhonen viides. Tuo viisikko mahtuikin 1.5 sekunnin sisään, ja kilpailun tasaisuutta kuvaa myös se, että koko kärkikymmenikkö tuli maaliin 3.2 sekunnin aikana.

Suomenmestaruus on Tuomas Tähtelälle ja KOVA Esportsille toinen perättäinen. Samalla Tuomas nousee myös Matti Kaidesojan rinnalle mestaruuksien lukumäärässä.

- "Joo, nyt piti vähän ohitella. Huhhuh!", totesi syystäkin hikinen Tähtelä heti kilpailun jälkeen. "En mä ees kattonu mitä siinä tapahtu", hän kommentoi esifinaalin kolaria. "Tiesin vaan et pitää ajaa niin kovaa ku pystyy et pääsee lähemmäs kärkee."

Uskoa ei Tuomas kuitenkaan missään vaiheessa menettänyt, vaikka joutuikin hetkeksi joukon hännille. "Kyl mä oon koko ajan aatellu et voisin voittaa... Ajoin vaan täysillä ja yritin voittaa niin kovaa kun pystyn. Se onnistu."

Mutta miten, sitä varmastikin jäi moni miettimään.

"Sen jälkeen ku ei oo enää siinä kärjessä, niin pitää miettiä et miten sinne voi päästä. Tiesin että (Red Bull Ring) on semmonen rata missä pystyy ohittelemaan, niin en mä missään vaiheessa luovuttanu. Ei sillä ole mitään väliä mitä on tapahtunu ennen sitä; siinä vaiheessa oltiin lähellä viimestä ja ei voinu muuta ku ajaa täysillä."

Se oli mestarin vastaus.

 

Kuva: Iku Merikalla/FiSRA

 

Digital Racing eSM 2021 lopputulokset:

1. Tuomas Tähtelä KOVA Esports 20 kier.
2. Matias Vitikainen Inertia SimRacing +0.317
3. Antti Ahola KOVA Esports +0.824
4. Oskari Rinne CoRe SimRacing +1.407
5. Teemu Korhonen Glacier Racing +1.458
6. Ilkka Kattilakoski Inertia SimRacing +1.509
7. Dani Korpi Inertia SimRacing +1.927
8. Henry Salmén Inertia SimRacing +2.138
9. Tomi Katila Black Star Racing +2.416
10. Mika Vähämäki Black Star Racing +3.158
11. Aleksi Elomaa ineX Racing +9.696
12. Toni Lähteenmäki Black Star Racing +12.311
13. Eero Tuominen Inertia SimRacing +12.762
14. Joni Heikkinen Williams Esports +13.092
15. Timo Karjalainen Raccoon Racing +13.197
16. Kim Eriksson Black Star Racing Keskeytys
17. Matti Sipilä KOVA Esports Keskeytys
18. Valtteri Alander KOVA ESports Keskeytys
19. Christer Andersson Inertia SimRacing Keskeytys
20. Matti Kaidesoja Inertia SimRacing Keskeytys

 

Voit katsoa kilpailun jälkilähetyksen alle upotetusta videosta.