Ihan ensimmäiseksi selvennetään yksi asia: Ei, et ole eksynyt foliohattuilijoiden keskustelupalstalle, etkä scifijännärin pariin. Tässä artikkelissa ei puhuta Roswellista, kahdeksannen asteen yhteydestä tai viljakuvioista. Voit siis rauhassa jatkaa lukemista/sulkea selaimen pettyneenä. Ihan miten tykkäät.
Ja nyt kun tuo on saatu pois alta, niin aloitetaanpas itse aiheesta. Mitä tarkoittaa tämä simuilupiireissä niin paljon kuultu termi "alien"? Nopea vilkaisu iRacingin suomiosastolta löytyvään "Termi tutuksi!" -osioon kertoo seuraavaa:
"Nimitys, jota käytetään kuskeista, jotka pystyvät ajamaan yli-inhimillisiä kierrosaikoja tasaisesti jatkuvalla syötöllä autosta riippumatta."
Tähän porukkaan siis lukeutuvat, määritelmästä riippuen, sellaiset herrasmiehet kuin Greger Huttu, Hugo Luis, Enzo Bonito, Aleksi Uusi-Jaakkola, Olli Pahkala, Martin Krönke jne. Täytyy kuitenkin muistaa, että näistä Huttu on selkeästi ylitse muiden, joten onko Huttu sitten jonkin sortin Alien Alieneiden joukossa? Ei välttämättä, ja silti kyllä.
WCS-kuskit, eli nämä kilpailijat jotka taistelevat himoitusta MM-pystistä, ovat kaikki erittäin nopeita kavereita. Jos he päättäisivät mennä "normaaliin" lähtöön mukaan, olisi puolella pupu pöksyssä ja pöksyt märkinä jo ennen kilpailun alkua. Pelkästään maineesta. Toisin sanoen, nämä ovat juuri niitä jätkiä, jotka pystyvät niihin muita ronsksisti parempiin kierrosaikoihin, autolla kuin autolla, radalla kuin radalla.
Sellaisia kavereita siis Trellet.net ilmoittaa luovansa. Tästä on pakko ottaa selvää.
Jos muistini ei aivan täysin petä, niin Trelleillä on oma Mumble-kommunikointiserveri. Sinne siis. Ihan ensimmäiseksi halusin etsiä käsiini yhteisön eräänlaisen nokkamiehen ja kisaselostajan, joka tottelee nimeä Hannu Etupaltta - tai Arcanum. Hetken katseltuani hän löytyykin kanavalta, jonka otsikko oli "Tonttuhippa". Lupaava alku siis.
Hannun yhytettyäni ja asiani kuunneltuaan lätkäisee hän käteeni Trelletin historiikin, tuon kaksiosaisen trilogian. En ollut kyseisen opuksen olemassaolosta edes tietoinen ennen tätä. Nyt olen.
Kummatkin osat selailtuani selvisi minulle mm. se, mistä Trellet saa juurensa: Firmaporukan omista kisailutuokioista GPL:n parissa. Korkealle on pieni ponnistanut. Myös nimen alkuperä, "treenipelle" -sana sai epäilyn sijaan varmistuksen. Kuriositeettina mainittakoon, että ensimmäiset TrelleCybbe GP-kaudet ajettiin lähiverkon välityksellä(!) työpäivien jälkeen, ja internet-yhteyksiin siirryttiin vasta syyskuussa 2002 sarjan osaanottajamäärän kivutessa vaivaisesta kahdeksasta huikeaan 19 ratinvääntäjään.
Menneen vuosikymmenen alkupuolella nähtiin lukuisia kovia taisteluita, joista useat ovat valitettavasti jääneet historiankirjojen uumeniin. Osanottajat toki muistelevat lukuisia kapinoita lämmöllä, mutta minulle ja sinulle, hyvä lukija, monen kilpailun jännitys jää muutamien kuvien ja tarinoiden varaan.
Vuosia on siis vierähtänyt useita, ja onpa simutekniikkakin kehittynyt sitten GPL-aikojen - yhtään klassikkoa väheksymättä. rFactor, iRacing sekä myöhemmin Assetto Corsa ovatkin tulleet ajan mittaan Trelleille tutuiksi.
Veteraanistatuksen nuoresta iästään huolimatta saavuttanut, lempinimellä "simumaailman rokkistara" kulkeva Aleksi Elomaa valaisee eroja seuraavasti:
"Teknologian kehittyminen itsessään on tietenkin merkittävä askel. Softapuoli - grafiikat, ulkoasu, mallinnustarkkuus - on yleisesti kehittynyt huikein harppauksin kuluneen vuosikymmenen aikana. Kilpailullisesti on kuitenkin huomioitava, kuinka nykyään on mahdollista kilpailla saman sarjan ja simulaattorin parhaimmistoa vastaan. Ennen tästä ei ollut takeita, koska kuljettajat ajoivat lähinnä omissa sarjoissaan."
Trelletin alkutahdit lyötiin siis ilmoille 14 vuotta sitten, firman projektiporukan mielenkiinnosta ja kokeiluhalusta. Nykyään Trellet.net on yli 300 jäsenen kommuuni, ja ehdottomasti merkittävä edelläkävijä suomalaisessa simuiluskenessä. Mukana on myös ollut monia erittäin nopeita GPL-kuskeja, rFactor-päristelijöitä ja löytyypä sieltä muutamia nykyisiä ja entisiä iRacingin MM-sarjan kuljettajiakin - Elomaan lisäksi mm. Aleksi Uusi-Jaakkola sekä Teemu Iivonen on nähty testaamassa taitojaan kotimaan parhaimmistoa vastaan. Trelletiä voidaankin täten pitää eräänlaisena nykyisen SM-sarjan edeltäjänä.
Tässä vaiheessa onkin varmaan tullut selväksi, että Trelletissä taso on äärimmäisen kova. Ja kuten hiili, myös kilpa-ajaja voi kovassa paineessa puristua timantiksi - tai alieniksi.
Onko sinussa mahdollisesti piilevää rataritarin tai GP-gladiaattorin vikaa? Haluatko ottaa selvää? Trelletin järjestyksessään 12. iRacing-ratakausi polkaistaan käyntiin 15. syyskuuta Watkins Glenin radalla. Autona ei ole formula, eikä edes GT3, vaan niinkin eksoottinen vekotin kuin Chevrolet Monte Carlo SS, tutummin Late Model. Jännitystä riittää varmasti lähdöstä maaliin.
Alla viime GT-kauden parhaita paloja Eero Vuorenmaan koostamana: