Talvinen turbulenssi ja suomiskenen lumi-inferno, tai oikeammin puheenjohtajan joulutervehdys

23.12.2022 klo 10.59 - Heikki Mehtänen

On tullut aika sanoa se ääneen: simusuvanto on todellinen!

Joku saattaa ihmetellä mistä on kyse, joten avataan asiaa ensin taustoilla.

Koronavuodet 2020-2021 toivat lajille räjähdysmäistä epäorgaanista kasvua muiden harrastus- ja illanviettomahdollisuuksien kuihduttua kasaan. Tästä johtuen uusia harrastajia sekä lajia seuraavia tahoja tuli nopealla tahdilla noin tuplamäärä, joissain tapauksissa pääluvut jopa kolminkertaistuivat. Tämä näkyi suoraan sekä sarjojen, tapahtumien että lähetysten määrässä. Lisäksi kasvulla oli positiivinen vaikutus myös katsojalukuihin ja harrastuksen/lajin näkyvyyteen oman somekuplamme ulkopuolelle. Tästä johtuen myös uusia ja entistä kattavampia yhteistyökumppanuuksia saatiin solmittua yhdistykselle.

Nyt koronan väistyttyä olemme tulleet lajin historiassa aiemminkin koettuun suvantovaiheeseen jossa käytännössä tällä kertaa:

  1. Harrastajamäärät Suomessa on palautuneet lähes vuoden 2020 alun tasolle
  2. Lähetysten katsojaluvut ovat romahtaneet vuoteen 2021 verrattuna 40-60%  sarjasta/tapahtumasta riippuen
  3. Useat suurta suosiota saaneet sarjat ovat kärsineet kuljettajakadosta jossa gridit ovat pahimmillaan olleet yli puolet pienemmät vuoden takaisiin

Sanalla sanoen siis simuilun suosio on syvässä suvannossa.

FiSRA:n puheenjohtajan roolissa olen myös hieman huolissani siitä, että miten ulospäinkin näkyvä lajin vähentynyt suosio ja näkyvyys vaikuttaa vuoden 2023 yhteistyökuvioihin ja tätä myöten myös suoraan FiSRAn tekemisen määrään sekä sen skaalaan - onneksi sentään viimeaikaiset muutokset hallituskompositiossa sekä uusien tekijöiden kiinnostus yhdistyksen toimintaan valavat uskoa tulevaan vuoteen. FiSRAn toiminnan jatkuvuuskaan ei ole vaarassa, vaikka mahdollista sopeuttamista sisällön suhteen jouduttaneenkin tekemään ensi vuonna.

Ilmiö on näyttäytynyt vastaavanlaisena myös yhteistyöyhteisöissämme jotka tekevät päivittäin arvokasta ja hienoa työtä lajin eteen. Kaikkien vapaaehtoisten olisikin syytä ymmärtää oman työnsä arvo ja muistaa vanha sanonta siitä, että tippuva vesi tekee kivestä onton - jatkamalla tekemistä määrätietoisesti ja parantamalla omaa toimintaansa yhteisön sisällä tehdyn vuoropuhelun perusteella voidaan edelleenkin päästä tavoitteisiin.

 Tähän hieman synkkään vuodenaikaan on myös syytä saada valoa, ja sitä tuovatkin kaikki lajia edelleen harrastavat aktiivit sekä tuoreemmat tuttavuudet. Oma toiveeni pukinkonttiin onkin, että tulevana vuonna jokainen simuharrastaja pyrkisi omalta osaltaan ja itselleen sopivin tavoin edistämään meille rakkaan lajin asemaa Suomessa! Houkutelkaa kavereitanne mukaan, jakakaa julkaisuja somessa, osallistukaa sarjoihin ja niiden järjestämiseen, ottakaa uudet harrastajat avosylin vastaan, katsokaa lähetyksiä, tulkaa mukaan yhdistyksen vapaaehtoistoimintaan ja ennenkaikkea antakaa oman nautintonne näkyä myös ulospäin - näillä keinoin pääsemme yhdessä nousemaan tästä suvannosta!

Hyvää joulua ja simukasta uutta vuotta kaikille,

Heikki