Joni Heikkinen vaihtamassa virtuaaliautot todellisuuteen

21.10.2017 klo 6.23 - Ossian Puhakka

Harrastuksen muuttaminen leipätyöksi on jotain, mistä jokainen on varmasti joskus haaveillut. Hallitsevan eSM-voittaja Joni Heikkisen kohdalla tämä saattaa kohta olla todellisuutta. 

 

Jo vuosien ajan on itse kukin miettinyt, kuinka virtuaalimaailman parhaimmisto pärjäisi oikean elämän kilpakuljettajia vastaan. GT Academy antoi tähän osittain vastauksen: Ei ainakaan huonosti. Jann Mardenborough on heistä ehkä paras esimerkki. GP3-osakilpailuvoitto ja jo nyt mittava ura moottoriurheilun maailmassa ovat selkeitä näyttöjä ajotaidoista. Toki GT Academystä puhuttaessa täytyy muistaa se, että näillä jannuilla on autojätti Nissanin tuki takana.

Kaikilla ei ole sitä etulyöntiasemaa.

Siitä huolimatta ulkomailta löytyy jo nyt lupaavia kuskeja, jotka mainitsevat simulaattorit tai sim racing -taustan merkittäväksi ponnistuslaudaksi oikeaan kilpa-autoiluun. Ty Majeski on iRacingin tunnetuimpia ovaalikuljettajia, ja teki debyyttinsä NASCAR XFINITY-sarjassa tänä vuonna. Johnny Guindi on jo useita vuosia ajanut kilpaa iRacingin ja muiden simulaattorien parissa, ja on nyt ottamassa seuraavan askeleen GT Academy -voiton myötä. 

Eikä tämä tie missään nimessä ole yksisuuntainen. Oikean elämän kilpa-autoilijoista tunnustettuja virtuaalikuljettajia ovat mm. rasavilli tanskalainen Nicki Thiim, NASCAR-suosikki Dale Earnhardt Jr. sekä tietenkin läpimurtoaan tekevä ralliässä Teemu Suninen.

Voidaan siis hyvillä mielin sanoa, ettei sim racingistä ainakaan haittaa ole oikean kilpa-autoilun suhteen. Mutta pystyykö pelkällä virtuaalikokemuksella hyppäämään oikean auton rattiin ja paukuttamaan kilpailukykyisiä aikoja? Tästä aikoo Heikkinen ottaa selvää. Ja kukapa olisikaan parempi ehdokas kokeilemaan siipiään kuin tämä nuori Iiläinen, joka on lahjakkuudellaan ja harjoitusmoraalillaan onnistunut tekemään kansainvälisestikin hämmästyttävän kovaa tulosta? 

Ja vaikka tie onkin varmasti pitkä ja kivinen, lähtee Joni matkaan itseluottamusta puhkuen:

"Harrastelemaan en lähde. Menestystä haetaan ja kaikki mahdollinen työ tehdään sen eteen että menestystä myös tulisi, enkä ainakaan itse osaa epäillä hetkeäkään etteikö se olisi mahdollista."

Kovaa tekstiä, varsinkin kun muistetaan että Heikkinen on perinteisesti hoitanut keskustelut ajotaidoillaan ja radalla. Turha kerskailu tai suuret puheet eivät hänen tyyliinsä kuulu. Hiljaisen ja nöyrän kuoren alta paljastuu kuitenkin luottavainen nuorimies, joka tietää omat lahjansa ja aikoo ottaa niistä täyden hyödyn irti:

"Ei tätä lähtisi edes yrittämään jos ei uskoisi omiin mahdollisuuksiinsa 110-prosenttisesti. Totta kai pitää olla realisti sen suhteen että ei se välttämättä maailmaa kaada vaikka ei ihan ensimmäistä kilpailua voittaisikaan ylivoimaisesti. Mutta, tavoitteet pitää olla korkealla alusta alkaen, jotta isoa menestystä on mahdollista saavuttaa."

 

Lehdistötiedote löytyy kokonaisuudessaan alapuolelta. Henkilökohtaisesti haluan toivottaa omasta ja koko Finnish Sim Racing Association ry:n puolesta menestystä Jonille, ja rohkaisen kaikkia tätä lukevia auttamaan häntä pääsemään tavoitteisiinsa. Heikkinen on sen luokan lahjakkuus, josta ei missään nimessä kannata päästää irti.

 

Ii 20.10.2017

 

Joni Heikkinen vaihtamassa virtuaaliautot todellisuuteen

 

Hallitseva sim racingin eSM-voittaja Joni Heikkinen, 19, lähtee tavoittelemaan menestystä rallin parista. Virtuaalisen kilpa-autoilun parista suuren yleisön tietoisuuteen noussut Heikkinen on ottanut ensi kauden tavoitteekseen Rallin Suomen Juniorimestaruussarjan.

Jonilla ei ole aikaisempaa kokemusta oikean kilpa-auton ratista, mutta lähtee uusiin haasteisiin luottavaisin mielin. "Kova luotto on omaan tekemiseen näin oikeilla autoillakin. Toki pitää antaa itselleen aikaa uusien juttujen omaksumiseen ja hyväksyä se fakta, että virtuaalikisojen hyvä vauhti ei välttämättä siirry välittömästi rallipoluille, mutta kovalla itseluottamuksella lähdetään liikkeelle."

Suomen mestaruuden lisäksi Heikkinen on niittänyt myös kansainvälistä menestystä. Näihin saavutuksiin kuuluu mm. arvostetun ja kovatasoisen Nordic Challengen voitto keväällä 2017 sekä iRacingin virallisen 12-viikkoisen Porsche Cupin mestaruus samalta keväältä.

Vaikka Heikkisen suurimmat saavutukset ovat tulleet ratapuolelta, oli ralliautoilu nuorukaiselle luontainen valinta: "Ralli on ollut aina lähimpänä sydäntä ja ehdoton ykköslaji itselleni. Ratakilpailut ovat tulleet simulaattorikisojen puolella toki tutummaksi suuremman haasteen ja realististen simulaattorien puolesta, mutta hyötyä ratapuolen kisojen ajamisesta on varmasti ollut rallin ajamiseenkin, erityisesti kilpailutilanteissa kehittyneen paineensieto -sekä keskittymiskyvyn vuoksi."

Tällä hetkellä Heikkinen etsii yhteistyökumppaneita rallitoimintansa tukemiseksi. Suunnitelmissa on myös aiheesta kertova dokumenttisarja, kattavaa näkyvyyttä sim racingin kansallisen etujärjestön Finnish Sim Racing Associationin verkkosivuilla (http://simracing.fi) sekä sosiaalisessa mediassa.

 

Lisätietoja: Joni Heikkinen, p. +358 40 965 6306, [email protected]