Digital Racing eSM 2020 -finaalit: tunnelma katossa!

8.8.2020 klo 9.30 - Tapani Linnaluoto

Lutakon satama, Jyväskylä. Perjantaipäivä on pikkuhiljaa kääntymässä kohti iltaansa. Veneet lilluvat liplattavassa aallokossa, jäätelökiskat tekevät tulosta, ja elokuun aurinko hellii niin paikallisia kuin myös tähän aikaan jo tuttua vierasväkeä. Ilmassa on odottava tunnelma – sitä ei sentään voida virtualisoida.

Vain kivenheiton päässä venelaiturista on aukea. Aukealla on teltta, ja teltalla kaveri. Toisessa näistä teltoista on ollut jo torstaista alkaen täysi kohina päällä. Paikalla on niin runsas joukko toimitsijoita kuin kiireisimpiä kuljettajiakin ojentamassa auttavan kätensä. Valmistelut etenevät tahtia hyvä, suorastaan erinomainen – etukäteishuolet aamukasteesta tai sään mahdollisesti tuomista vaikeuksista ovat onneksi osoittautuneet aiheettomiksi. Ja hyvä niin. Näin hieno tapahtuma ansaitseekin vain parhaan mahdollisen kesäkelin.

Vasemmalla puolellani on kaksikymmentä identtistä ajopistettä. Löytyy penkit, telineet, pöydät, näytöt, tietokoneet… oikeastaan vain ratit ja polkimet puuttuvat. Kuten viime vuonna, on myös nyt kuskeilla kasvojensa edessä sitä viimeistä priimaa. 49 tuumaa tarjoaa mahtavan ajokokemuksen, ja viimeisen päälle kasatut pelikoneet pitävät puolestaan rautapuolen suorituskyvystä huolta. Loppu on kuljettajista kiinni – paraskaan rauta ei takaa voittoja. Se vie kuitenkin turhat murheet pois, ja mahdollistaa tasapuolisen kilpailemisen.

On sanomattakin selvää, ettei Digital Racing eSM -finaalia ole tänäkään vuonna tehty kengännauhabudjetilla. Tämän kokoluokan tapahtuma vaatii paitsi vahvan iskuryhmän toimitsijoita ja tekijöitä, niin myös asiansa osaavia sekä luotettavia yhteistyökumppaneita. Saumaton yhteistyö mahdollistaa paitsi räikkösluokan tapahtuman, myös asiaankuuluvat palkinnot! Iso kiitos kuuluu siis Webastolle ja Decensille. Ilman heidän panostustaan olisi tällainenkin tapahtuma vain kaukainen haave.

Viime vuoden tapaan meillä on ilo ja kunnia käyttää Samsungin huipputeräviä, 49-tuumaisia (!) CRG9 -pelinäyttöjä. Ultrawide on ratkaisu, joka tuo triplojen hyvät puolet yhteen, tyylikkääseen pakettiin.

(Vuoden 2019 finaalit vauhdissa. Kuva: SEUL ry / Kim Himanen)

120 hertsin päivitystaajuus ja huippuluokan katselukokemus jäisivät kuitenkin pahasti varjoon, jos muu rauta ei olisi asianmukaista. Mikään ei häiritse keskittymistä kuten vanha kunnon rykiminen. Siihen auttaa vain ja ainoastaan riittävät teholukemat, mutta mikä on tarpeeksi? Ja mistä sellaiset saisi? No, Jimm´siltä tietysti! On vain sopivaa, että kotimaan kovimmat kuljettajat saavat alleen huippuluokan laitteet. Ja jos sinua kiinnostaa panostaa laatuun ja varmistaa ettei vauhti jää ainakaan ATK-puolesta kiinni, löytyy heidän sivuiltaan ratkaisut juuri sinun tarpeisiisi.

Entäs sitten ne kilpailut? No, ne ovat varmasti kivenkovat, se on sanomattakin selvää. Niin kovat, että puolustava Suomen mestari Matti Kaidesoja oli jo torstaina paikalla tarkistamassa puitteita. Eikä mies ainakaan kieltänyt olevansa jälleen kerran ennakkosuosikki, kun mestaruuspystejä ruvetaan ratkomaan. Helppo homma se ei kuitenkaan ole. Taso? Kovempi kuin koskaan. Paineet? Hurjat. Panokset? Suomen mestaruus. Se ei juuri selittelyitä kaipaa.

Suora lähetys Jyväskylän Lutakosta alkaa huomenna lauantaina kello 12:30 alkaen Yle Areenasta sekä Yle e-urheilun Twitch-kanavalta. Studioisäntänä toimii rallimies henkeen ja vereen, Jaakko Palvaila, ja hänen kanssaan asiantuntemusta tarjoaa viiksiään trimmaillut Olli Pahkala. Selostuskopissa on tuttu taistelukaksikko – Ossian Puhakka & Hannu Etupaltta.

Tervetuloa mukaan seuraamaan Digital Racing eSM-finaaleita!